Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ηλεκτρικο Ποδήλατο

Σε προηγουμενη αναρτηση εκανα αναφορα σε ηλεκτρικο ποδήλατο και νομιζω πως πρεπει να πω δυο λογια για αυτο μιας και μπορει να ενδιαφέρει κάποιους.

Στη Νορβηγία ειναι πολυ της μοδος οτι εχει σχεση να κανει με "μπαταρίες". Τι θέλω να πω με αυτο? Ενα μεγαλο ποσοστο αυτοκινήτων ειναι ηλεκτρικά. Στο δρομο υπάρχουν μπριζες για να τα φορτίζουν. Μάλιστα οσοι οδηγουν ηλεκτρικα αυτοκινητα εχουν πολλά benefit (κινητρα για να αγοραζουν ηλεκτρικα αντι τα συμβατα) οπως δεν πληρωνουν διοδια, δεν πληρωνουν παρκομετρα και εχουν την αδεια να κυκλοφορουν στη δεξια λωριδα του δρομου οποτε δεν πηζουν στην κινηση οπως οι αλλοι. Στη δεξια λωριδα επιτρεπονται μονο τα ταξι, τα λεωφορεια και τα ηλεκτρικα αυτοκινητα. Ολοι οι αλλοι μονο στη μεσαια λωριδα και στην αριστερη.


Tωρα ειναι της μοδας το ηλεκτρικο ποδήλατο. Πολλοι τα χρησιμοποιουν μιας και το Οσλο δεν ειναι επιπεδο. Στην αρχή τους "κορόιδευα" μιας και ολοι εχουμε την ταση να απαξιώνουμε καθετι καινουριο (μέχρι να το δοκιμάσουμε). Και σαν ποδηλάτησα θεωρω πως οταν κανεις ποδήλατο το κανεις  για να γυμναστεις, να αποκτησεις φυσικη κατάσταση κλπ κλπ κλπ. Αν ειναι να βαλεις βοηθητικες ρόδες, το μοτερ και την μπαταρια, παρε σκουτερ ή μηχανακι.

Πριν μια εβδομαδα διοργάνωσε η Μερετε φαγοποτι στο σπιτι της. Υποτιθεται οτι θα ψηναμε εξω, αλλα ανακαλυψε αργα πως η μπουκαλα του γκαζιου ήταν άδεια. Οποτε μαγειρεψαμε στην κουζινα, αλλα φάγαμε έξω. Ευτυχως ειχε ζεστη και ήλιο εκεινη την ημέρα. Πανω στην κουβεντα λοιπον, μας λεει ο Τζον πως μετετρεψε το ποδήλατο του σε ηλεκτρικο. Να σημειωσω πως ο Τζον ειναι φανατικος ποδηλάτης και μηχανόβιος. Τελεια φυσικη κατασταση για καποιον που ειναι 60 χρονων.... Επειδη μου αρεσει να τον πειράζω, μολις ακουσα οτι εβαλε βοηθητικές ρόδες τον τρελανα στην καζουρα. Φυσικα επειδη ειμαι πολυ ανοιχτος ανθρωπος  κι εχω την περιεργεια, τον ρωτησα τα παντα για την μετατροπη που έκανε. Ποσο κοστιζει, αν αξιζει να το φτιαξεις μονος σου ή να παρεις ετοιμοπαράδοτο και φυσικα τι επιδοσεις εχει το μηχανημα. Οταν ακουσα την τιμη ανατρίχιασα βεβαια, αλλα με λιγο ψαξιμο στην αγορα ειδα πως οτι πληρωσεις θα παρεις. Αν θες ενα ποδηλατο που να πηγαινεις μεχρι τη δουλεια σου και στην αγορα, τη βγαζεις με ενα φθηνο ποδηλατο πολης (αυτα με τα καλαθακια μπροστα). Νομιζω πως ουτε κανα αξιζει τον κοπο να το φτιαξεις μονος σου. Αν θελεις ομως το κατι παραπανω, τις βολτες στο δασος με τις τρελες ανηφορες (αυτες που τραβηξαμε στη ποδηλασια προχτες μεχρι την Kikutstua) τοτε πρεπει να βαλεις βαθια το χερι στην τσεπη. Και θα σου ερθει λιγο πιο φθηνα αν μετατρεψεις το ποδήλατο που ηδη εχεις σε ηλεκτρικο, μιας και δεν χρειαζεται να αλλαξεις σκελετο. Ο Τζον απο οτι μας ειπε, το δοκιμασε σε μια απο τις πιο δυσκολοτερες ανηφορες του Οσλο και εμεινε ευχαριστημενος. Εβαλε μονο το 10% προσωπικης προσπάθειας για να την ανεβει. Το  συστημα εχει 3 ταχυτητες υποβοήθησης και φυσικα αν ξεμεινεις απο μπαταρια συνεχιζει να δουλευει ως ποδηλατο με τις γνωστες ταχυτητες του με τη διαφορα ομως πως ειναι 7 κιλα βαρυτερο. Και φυσικα του αρεσει και η ιδεα πως θα πηγαινει στη δουλεια του χωρις να ιδρωνει πια και να χρειαζεται να κανει ντουζ οταν φτασει και να αλλαξει ρουχα.
Ολα ωραια, αλλα εξακολουθουσα να τον πειραζω πως εβαλε βοηθητικες στο ποδηλατο. Μεχρι που....  Μεχρι την επόμενη μερα της ποδηλατικης  εκδρομης μας που μετραγαμε ολοι  τα κομματια μας. Ο Τζον πηγε για ποδηλασια με το ηλεκτρικο ποδηλατο και τον πετυχα οταν γυρισε απο τη βολτα (ανεβηκε παλι τη δυσκολοτερη ανηφορα το Οσλο). Και κανει το λαθος να μου το δωσει για δοκιμη. Και κανω το λαθος να του πως ναι κατσε να το κανω μια βολτα να δω πως ειναι. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.... επρεπε να με αφησει στην αγνοια μου και να συνεχιζω να τον κοροιδευω και αυτον και ολους τους αλλους που εχουν ηλεκτικα βοηθηματα για να κανουν ποδηλατο. Με κατεστρεψε....  Το σπιτι μας (δηλαδη της Μερετες) ειναι σε εναν λοφο και εχει αρκετη ανηφορα. Συνηθως αποφευγω να την ανεβαινω, προτιμω να κανω τον κυκλο. Οποτε εκει εκανα το test drive. Επαθα πλακα.... περα απο την αισθηση πως οδηγουσα μηχανακι (και δεν ξερω να οδηγω μηχανακι) ανεβηκε ολη την ανηφορα με την πρωτη ταχυτητα σε χρονο ντε τε. Αφου με ρωτησε ο Τζον αν δοκιμασα τις αλλες ταχυτητες και του ειπα οχι... αφου με την πρωτη πηγαινα μια χαρα. Επαθα πλακα... Χοροπηδαγα απο τη χαρα μου. Ο Τζον γελαγε.... με κατεστρεψες του λεω. Τωρα θελω κι εγω ηλεκτρικο....

Εχω μπει στο ψαξιμο και στην ερευνα αγορας. Το ποτε θα βαλω το χερι στην τσεπη δεν ξερω...

Τι χρειαζεσαι για να μετατρεψεις το ποδηλατο σου σε ηλεκτρικο?

Ενα μοτερ. Εχεις 3 επιλογες. Μοτερ στη μπροστινη ροδα, μοτερ στην πισω ρόδα ή μοτερ στο πεταλι. Τα μοτερ στις ροδες εχουν το μειονεκτημα οτι προσθετουν βαρος και σου χαλανε την ισορροπια.  Αλλα ειναι η φθηνοτερη λυση. Ισως λιγο καλυτερη λυση το μοτερ στην πισω ροδα. Η καλυτερη λυση αλλα και ακριβοτερη, ειναι το μοτερ στα πενταλια. Αλλα απο οτι μου ειπε ενα παιδι χαλαει ευκολα και η επισκευη κοστιζει.... Παντως δεν σου χαλαει την ισορροπια, και μπορεις να χρησιμοποιησεις τις αναλογικες σου ταχυτητες και τα παει πολυ καλυτερα στην ανηφορα (νομιζω πως με το μοτερ στον πισω τροχο δεν μπορεις πια να τις χρησιμοποιησεις. Αυτο το λεω με επιφυλαξη βεβαια...). Ο Τζον εβαλε μοτερ στα πεταλια και επειδη ειναι μαμουνι, και τα ψαχνει αυτα τον εμπιστευομαι. Αν και με την πρωτη ευκαιρια θα ρωτησω την γνωμη του.

Μια μπαταρια Μια καλη δυνατη μπαταρια... Στην αγορα κυκλοφορουν Li on και τις τοποθετεις ή στον σκελετο εκει που μπαινει το μπουκαλι του νερου, ή στη σχαρα του ποδηλατου αν εχεις. Οι πληροφοριες μου ειπαν οτι οι καλυτερες μπαταριες με μεγαλυτερη διαρκεια ζωης και κυκλους φόρτησης ειναι οι Lithium maganese . Ειναι ομως οι ακριβοτερες και δεν ξερω αν κυκλοφορουν στη νορβηγικη αγορα. Η πηγη μου τις φερνει απο το εξωτερικο, οποτε εχεις να πληρωσεις  ναυλα μεταφορας και το τελωνιο, 25% της τιμης νομιζω πως ειναι.

Α και φυσικα πρεπει να πληρωσεις τον ανθρωπο που θα σου τα τοποθετησει, εκτος και αν πιανουν τα χερια σου και εχεις τα εργαλεια να το κανεις μονος σου. Υπαρχουν εγχειρηδια και βιντεο στο youtube....


6 σχόλια:

  1. Εγώ από την άλλη είμαι φανατικός των single speed ποδηλάτων - που επίσης είναι πολύ στη μόδα εδώ στη Νορβηγία!

    *Χίπστερ φάση και κάνεις και σούπερ γυμναστική! χα! :Pp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοαρα? Παμε για καφε οποτε θες... ή για ποδηλατο. Αν και με το single speed θα ιδρωσεις για να με φτασεις. χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή