Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τα περίεργα των Νορβηγών.

Μετα απο 2+ χρόνια   διαμονής εχω το δικαίωμα να κουτσομπολέψω λίγο τους Νορβηγους. Να γραψω τα κουφα τους και τα στραβά τους. Ας αρχίσω με τις εκφράσεις τους.

Tings tar tid. =Αγαπημένη και αν δεν την εμπεδώσεις κάηκες. Αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς σε αυτό καλα θα κανεις να πας σε άλλη χώρα. Σημαίνει τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Εδω διδάσκεσαι την υπεραιωνοβια ή αλλιώς γαϊδουρινή. Είναι χειρότεροι και απο τους Ικαριώτες. Σε βαθμό που να σου σπάνε τα νεύρα.

Du!= Αυτό έχει πλάκα. Στην κυριολεξία σημαίενι "εσύ". Ειναι το δευτερο ενικό πρόσωπο. Αλλά πολλες φορές θα τους ακουσεις να αρχίζουν την προταση με Du! Για παραδειγμαν "Εσυ! Μην ξεχάσεις να φερεις τις μπύρες" Πολλες φορές αντικαθιστά και το συγνώμη. Δηλαδη αν δουν εναν αγνωστο στο δρομο και θελουν να τον ρωτησουν κάτι πχ μια οδο ή τι ωρα ειναι αντι να πουν "Συγνωμη ξέρετε που ειναι.....",  λενε  "Εσυ! Ξερεις που ειναι....". Κατα τα αλλα ειναι πολυ ευγενικοί. Να τα λέμε και αυτα.... Θα έρθουν να σε χαιρετησουν με χειραψία....δε μπα να εισαι κρεμασμενος ανάποδα απο το δέντρο ή στην πιο περίεργη φάση....θα ερθει απο κατω να σου δωσει το χερι του και να σου συστηθεί. Αυτο λέγεται Hilsing και το ρήμα  å hilse.

Τakk for sist.= Αυτο και αν ειναι περίεργο. Τakk σημαίνει ευχαριστώ. Takk for sist σημαίνει ευχαριστώ για την τελευταία φορά που σε είδα, δε μπα να ειναι πριν 20 χρονια δεν έχει σημασία. Takk for sist θα πρέπει να πεις. Γενικα εχουν πολλά ευχαριστω, ειδικα οταν απαντανε σε email. Θα σου γραψουν πχ ευχαριστω γα την ωραια κουβεντουλα που ειχαμε προχτες, ευχαριστω για το προηγουμενο μηνυμα που μου εστειλες, ευχαριστω για ...για... οτι ευγενικο μπορουν να σκαρφιστουν και μετα θα μπουν στο κυριως θέμα. Φυσικα και ο επιλογος του email θα εχει κατι το ευγενικο απο το καλο σαββατοκυριακο, καλο υπόλοιπο ημερας κλπ κλπ κλπ...Ειναι πολυ τυπικοι.

Oιj= Aυτο ακουγεται σαν Οι. Ειναι το δικό μας Ωχ, αμαν.. ιιι που ελεγε και η Ζουμπουλία.

Το επομενο δεν εχει μεταφραση γιατι ειναι ήχος. Στην αρχη οταν το ακουγα νομιζα οτι κάτι κακο σηνεβει. Ειναι ο ηχος πχ που κανουμε εμεις οταν παει κατι να πεσει κατω και να σπάσει. Μετα νομιζα πως ολοι ειναι απο ασθματικοι εως με βροχικά. Ειναι κατι το απροσδιόριστο το χρησιμοποιουν σιχνα είτε να αντικαταστισουν το "ναι" είτε για να δείξουν οτι παρακολουθουν την συζητηση με τον συνομιλιτή τους. Νομιζω πως και εμεις το  κανουμε αλλα εμεις μουγκρίζουμε.


Αριθμητικό σύστημα.=  Η χαρά του νεοφερμένου που μαθαίνει τη γλώσσα. Ειναι δυστυχως μερικα "κόλπα" που δε στα μαθαίνουν στο σχολείο ή στο φροντιστήριο και μετα γινεσαι ρεζίλι. Eνω ειχα μαθει  πχ να λεω εικοσιπέντε, εικοσιέξι κλπ κλπ ξαφνικά ανακαλύπτω οτι οι περισσοτεροι το λένε  25=5 και είκοσι, 31= ενα και 30 κλπ κλπ κλπ Κι εγω το ανακάλυψα με το να τσακώνομαι με ασθενή στο τηλέφωνο για το ποια μερα ειναι το ραντεβου του. Να της λέω εχετε ραντεβου στος 29 του μηνος και αυτη να μου το επιβεβαιωνει "ωραια εχω ραντεβου στις 9  και 20 του μηνος" . Εγω να μην το καταλαβαινω το κολπο και να της λεω βρε χρυση μου το ραντεβου σου ειναι στις 29 τι προσθεσεις μου κάνεις; Ναι ναι στι 9 και 20 του μηνος ειναι το ραντεβου μου. Ε αντε να συνεννοηθούμε. Αφου καταλαβες ποτε ειναι αυτο εχει σημασια.... μετά εγω καταλαβα το δευτερο αριθμητικό τους συστημα που προερχεται απο τους Δανους οι οποιοι το εχουν παρει απο τους Γερμανούς  και γενικα ειναι για να μας σπασουν τα νευρα. Ο κλεψας του κλέψαντος και αντε να βγαλεις ακρη.

Αμ η ώρα; Αυτο και αν ειναι σπαζοκεφαλιά. Ποιος εχει σκεφτει αυτο το συστημα θα θελα να ηξερα. Αν θελεις να πεις και μισή ή παρα εικοσιπέντε ή παρα πεντε πρεπει να λυσεις διάφορες εξισωσεις πρώτα. Το συνηθιζεις βεβαια αλλα απλά λες μα γιατι;;;; Πχ.... Πεντε και μιση για αυτους ειναι εξι και μιση. Βασικα το λενε "το μισο του 6". Ετσι για να κυριολεκτουμε. Παρα εικοσιπεντε ειναι "5 λεπτα μετα το μισο του 6" . Και εικοσιπέντε " 5 λεπτα πριν το μισο του 6".....χαχαχαχαχαχα.  ΠΑρε το αυγο και κουρεφ' το. Εγω επειδη βαριεμαι να σπαω το κεφαλι μου οταν τους ακουω να μου λενε  half 6 αφαιρω μια ωρα και καταλαβαινω οτι μου λενε πεντεμιση. Οταν μου αρχιζουν τα 5 λεπτα πριν ή μετα τους το γυριζω κατευθειαν σε ερωτηση  "και 35? και 25?" Οι περισσοτεροι καταλαβαινουν πως μπερδευομαστε και χρησιμοπουν το στρατιωτικο συστημα πχ 19:35. Το παρα πέντε/δέκα και το και5/10 ειναι ιδιο με το δικό μας. Εκει στα μισάρια μας χαλάνε τη συνταγή.

Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι αλλο.... Αν αρχίσω με τα στραβά τους και με τη διαφορά στις κουλτούρες Ελλαδα vs Νορβηγια δε θα τελειώσει ποτέ το κείμενο. Εχουν πολλά στραβά πολλά περίεργα. Αλλη νοοτροπία.... αλλους τους ενοχλει αλλους όχι... Για μένα μερικά ειναι αδιάφορα  άλλα τα εχω συνηθισει αλλα μερικά όμως με ενοχλούν. 

2 σχόλια:

  1. Geia sou Afroditi! Auto me tin wra de tha to sinithisw pote... Xaraktiristiko tis Skandinavias genikotera! Na se rwtisw, douleveis kapou sto Oslo san odontiatros? Tha protimousa na erthw se patriotaki :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Dee μου! Μου δίνεις τόσο κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω!

      Διαγραφή